JPS cupin 3. kierrokselle

rn

JPS:n kauden ensimmäinen virallinen ottelu pelattiin Suomen cupin merkeissä aina niin ihanalla Hipposhallin sametilla keskiviikkoiltana paikallisvastustaja FC Blackbirdia vastaan. Ottelun voittaja tiesi jo saavansa vastaansa seuraavalla kierroksella Karstulan Kivan. Tiedossa oli lisäksi, että tuon otteluparin voittaja tulee kohtaamaan 4. kierroksella joensuulaisen SC Riverballin. Ottelun lähtökohdat olivat sikäli arvoitukselliset että joukkueet pelasivat viime kaudella eri sarjatasoilla, joten kokemusta keskinäisistä kohtaamisista ei juuri ollut.

rn

Toropaiset nousivat korkeammalle

rn
Ottelu alkoi Jipsin kannalta loistavasti. Heti Blackbirdin aloituspotkun jälkeen puolustukselle luotiin kova paine, jonka johdosta JPS sai rajaheiton kulmalipun tuntumasta. Jaakko Ahokas lähetti nopeasti pitkän heiton etutolpalle, jossa ensimmäistä virallista otteluaan punapaidassa pelannut Aapo Autio sai päätään väliin ja jatkopallon puski tolpan juureen Eemeli Jokinen. Näin kausi 2011 käynnistyi yhtä hämmentävästi kuin kausi 2010, eli Jokisen puskumaalilla. Jo 3 minuutin kohdalla Blackbirdillä oli mahdollisuus iskeä tasoitus, kun Timo Eirola menetti pallon, mutta Veli-Matti Tranberg onnistui torjumaan Bird-kärjen laukauksen. 9 minuutin jälkeen JPS rakensi hyökkäyksen mallikkaasti toisen debytantin Lasse Saaren ja Aution toimesta, mutta ensin mainitun laukaus hyvästä tekopaikasta suuntautui ohi. Vajaan puolen tunnin jälkeen Autio lähetti hienosti rakennetun hyökkäyksen päätteeksi hyvän keskityksen Ahokkaalle, mutta hänen laukauksensa lähti puhtaasti säärisuojalla reilusti ohi maalin. Noin 4 minuuttia ennen taukoa Blackbird sai pelattua pallon boksin kulmaan hyökkääjälleen. Tämä yritti ohittaa Marcus Åbergin, jonka taklaus myöhästyi ratkaisevasti ja pallo vietiin pilkulle. Sampo Ojala sijoitti 11-metrisen varmasti verkkoon. Taukovihellyksen soidessa tilanne oli 1-1. Ensimmäinen jakso oli hyvin kaksijakoinen. Jakson ensimmäisellä puoliskolla Jipsillä ei ollut mitään hätää, kun Blackbird ei millään päässyt pois omalta alueeltaan. Joukkue jatkoi kuitenkin sitkeästi lyhytsyöttöpeliään ja yhtäkkiä Jipsin keskikentän välit alkoivat kasvaa ja Bird sai rakennettua lukuisia hyviä hyökkäyksiä ensimmäisen jakson toisen puolikkaan aikana kun JPS:n pelinrakentelu taas takkusi pahemman kerran.rn

rn

Toinen jakso alkoi siitä mihin ensimmäinen päättyi ja Blackbird sai ensimmäisestä hyökkäyksestä loistavan mahdollisuuden siirtyä johtoon, kun puoliajalla vaihdosta tullut kärkimies pääsi läpiajoon, mutta Tranberg onnistui hoitamaan tilanteen jalkatorjunnalla. Toisen jakson edetessä peli alkoi koko ajan siirtyä enemmän JPS:n haltuun. Johtomaali syntyi 60 minuutin pelin jälkeen jälleen pitkän rajaheiton jälkitilanteesta. Tällä kertaa pallo ohjautui maalivahdin epäonnistuneen nyrkkeilyn jälkeen Esko Häyryselle, joka siirsi varmasti pallon vasurivolleylla rastasmaaliin. Tämän jälkeen loppupeli olikin lähes täysin JPS:n hallussa. Muutama minuutti johtomaalin jälkeen Åberg lähetti loistavan keskityksen maalille, mutta vapaaksi jätetyn Aution pusku suuntautui loistavasta tekopaikasta ohi. Peli ei tästä kauaa ehtinyt vanhentua, kun Saari oli puolittaisessa läpiajossa, mutta laukaus jäi sen verran pehmeäksi että maalivahti onnistui torjunnassaan. Peliväline riistettiin kuitenkin takaisin heti veskarin avauksen jälkeen ja yhtäkkiä Riku Lamberg oli nokikkain maalivahdin kanssa. Lamberg malttoi hienosti mielensä ja siirsi pallon viereen Autiolle, joka siirsi pyöryläisen tyhjään maaliin ja avasi näin maalitilinsä JPS-paidassa. Jälleen mentiin vain muutama minuutti eteenpäin, kun Ahokas jatkoi pallon Autiolle joka hyvän haltuunoton jälkeen pääsi yrittämään toista osumaa, mutta maalivahti sai torjuttua pallon niukasti ohi. Pelikellossa oli 70 minuuttia, kun Saari keskitti oikealta Autiolle joka pudotti pallon Ahokkaalle. Tämä pelasi kuulan takaisin Autiolle, joka oli tämän jälkeen kaksin maalivahdin kanssa. Autio odotti hetken ja lähetti oikealla ulkosyrjällä pallon takatolpan kautta nuottaan. JPS iski vielä viidennen osuman noin neljä minuuttia ennen loppua. Tuttu kolmikko oli jälleen asialla. Tällä kertaa Autio pelasi pallon Saarelle, jonka matala keskitys tavoitti takatolpalle liukuneen Aution ja pallo jatkoi matkaansa tyhjänä ammottavaan maaliin. Autio pääsi vielä juuri ennen loppuvihellystä tavoittelemaan hattua, mutta Jukka Hanhelan keskityksestä lähetetty laukaus suuntautui päin maalivahtia. Kun loppuvihellys kaikui Hipposhallissa, tulostaululla komeilivat JPS:n voittolukemat 5-1.

rn

Jaska veti puolustajia puoleensa

rn
JPS:n pelistä löytyy vielä selkeistä loppulukemista huolimatta paljon parannettavaa. Tietenkin on oletettavaakin, että tässä vaiheessa kautta peli ei vielä voi olla täydellisessä formussa. Varsinkin keskikentän puolustuspeli kaipaa paljon hiomista. Pelissä oli kuitenkin etenkin ajankohtaan nähden paljon positiivisia elementtejä. Etenkin viisi tehtyä maalia tietenkin lämmittävät vaikka enemmänkin olisi ollut tarjolla. Yksittäisistä pelaajista voidaan esille nostaa lähes kaikissa tilanteissa mukana ollut kolmikko Autio-Ahokas-Saari. Maininnan ansaitsee myös kolmas debytantti Santeri Paajanen, jonka kentällä tulon jälkeen JPS:n keskikentän puolustuspeli tiivistyi huomattavasti.rn

rn

Cupin kolmannella kierroksella vastaan tulee siis Karstulan Kiva. Pelipaikkana toimii luultavimmin Hipposhalli. Pelin ajankohta ei ole vielä selvillä.

rn

JPS:n kokoonpano: Veli-Matti Tranberg – Marcus Åberg, Timo Eirola, Esko Häyrynen, Riku Lamberg – Joonas Heino (Santeri Paajanen), Kimmo Väre, Jaakko Ahokas, Lasse Saari, Eemeli Jokinen (Jukka Hanhela) – Aapo Autio