Setämiehen seurablogi 2 !

Tämä tarina kertoo Mortista ja Vertistä sekä tietenkin jääpallosta.

 Vanhat kaverukset Mortti ja Vertti suuntavat askeleensa kohti Viitaniemen tekojäärataa tai alkuperäisestihän se on vain Nisulan monttu. Kaverukset muistelivat hetken, aikaa jolloin hiekkakuoppa oli syvä ja pohjalla oli kiekkokaukalo. Pieni parakki, jossa oli pieni puulämmitteinen kamina nurkassa. Miehet hakkasivat kumilätkää pienissä polvihousuissaan ja kansaa oli rinteillä pilvin pimein. Jääpalloa pelattiin silloin Harjun kentällä, muisteli Vertti vanhana jääpallistina.

 Paljon on ajat muuttuneet tokaisi Mortti ja jatkoi, -Nyt luistellaan kumilätkän perässä hienossa pytingissä, värivalojen loisteessa. Kansa voi lähteä pelin jälkeen nappaskengissä ja pikkutakissa autolla kivasti kotiin, ainakin ne jotka eivät käyneet pubin puolella!   Vertti hymähtää ja säveltää lisää, -Alkusyksystähän sitä voisi tulla shortseissa ja laittaa uimahousut alle. Voiton jälkeen sitten vain reippaasti iltauinnille Köyhäänlampeen.

 No niin kaveruksilla karkasi juttu taas ihan muihin aiheisiin. Palataanpa takaisin "Nisulan monttuun", mihin he hiljaa vieläkin etenivät. Monttua täytettiin ja suunnittelu hienosta urheilualueesta alkoi. Jääpallo siirtyi nopeasti Harjulta monttuun, mutta pelattiinpa sitä vähän Hippoksellakin, Vertti oli näin muistavinaan. - Joo ja Rynnistys pelasi joitakin divaripelejään Halssilassa, jatkoi Mortti. Mortti oli työkaveriltaan joskus tämmöistä kuullut.

 Pakkasten tullessa oli välillä pelaajatkin kenttämiesten apuna letkun varressa kenttää jäädyttämässä, jopa yölläkin! - Laitapa näitä nykynuoria........., tokaisi Mortti.- Niin meillähän on nyt hieno tekojää ja pelit sekä vehkeet, ajatteli Vertti. No Mortti vastaten heti,- Minun mielestäni aika on ajanut näittenkin vehkeitten ohi, tältä vuosisadalta siellä Viitaniemessä ei ole kuin uudehko jäänhoitokone. Koppeja on kyllä uusittu ja laiteltu paremmiksi. Kiitos siitä heille, kelle ne kuuluvat.

 Kaverukset saapuvat vihdoin Viitaniemeen. He astelevat lähemmäksi porttia ja huomaavat jotain erikoista. Iso bussi parkkipaikalla ja vähän pieniä autoja vieressä. Lisäksi aivan ihmeellistä ääntä kaiuttimista. Rätinän ja rahinan keskeltä kuuluu tosiaan ääntä, joku nuorempi sitä kuulema kutsuu myös musiikiksi. Mortti ja Vertti katsovat kentälle, mitä, siellähän vilistää vikkeliä jääpalloilijoita . Veijareiden kiinnostus herää ja "portinvartijalta" heti kysymään homman nimeä. Vastaus tulee hiukan viippeellä, että bandyliigan peli täällä on alkamassa. Vertti siitä heti innostui ja sanoi:- Minä kävin joulun aikaan katsomassa perinteisesti yhden pelin. Oli kyllä hieno matsi ja tunnelma oli mukava. Eiköhän mennä Mortti nytkin katsomaan "Jipsin" peliä. Mortti empii ja nostaa takinkauluksiaan ylemmäs katsoen silmäkulmiensa alta vaakatasossa tulevaa lunta. Vertin suostuttelun jälkeen Mortti päättää uhmata luontoa ja mennä katsomaan jääpalloa. Lippuluukulle tultaessa Vertti kaivaa rahapussiaan esille maksaakseen pääsylipun, Mortin ihmetellessä, että pitääkö tästä vielä maksaakin. Liput ja ohjelmat saatuaan Vertti selvittää, että tämä on periaate nykyään ja jatkaa:-  Urheilun katsominenkin maksaa kaikkialla jossain muodossa ja viisi euroa ei ole paljon. Mortti miettii Vertin sanoja ja etsii tuulensuojaista paikkaa, sitä kuitenkaan löytämättä. Mortti kysyy kaveriltaan, että miksiköhän ei täällä ole edes katettua katsomon osaa, jossa olisi edes vähän suojassa pahemmilla ilmoilla. Peliin tulisi varmaan enemmän silmäpareja, jos puitteita saisi paremmaksi.

 Vertiltä tulee pitkä tarina siitä, kun kerran Suomi ja Ruotsi pelasivat oikein maaottelun "montussa". Pakkasta oli paljon ja ihmisiä 2500- 3000 väilmaastossa, tosin niistä oli aika paljon koululaisia. Rinteet oli tampattu katsomoiksi ja ruotsalaiset alkoivat taputella jo avauspuheen puolivälissä kylmissään. Se taisi olla vuosi 1981 ja Ruotsi voitti 7-3. Juttunsa päätteeksi Vertti vain tokaisee: - Kyllä "monttuun" katettu katsomon osa joillakin keinoilla pitää saada. Mortti innostuu ja alkaa miettiä mistä saisi vähän rahaa moiseen hankkeeseen. -Uuden kaupungin rahat varmaan menevät tärkeimpiin kohteisiin, kuten johtajien palkankorotuksiin ja kokouspalkkioihin, veistää Vertti. No, no,  topputtelee Mortti, ei saa puhua pahaa "kaupungin isistä", parastaan nekin yrittävät. Vertti miettii vielä katsomoa, ajatuksien kierrellessä talkoista aina veikkausvoittoihin, millä saisi asiaa nytkähtämään eteenpäin.

 Tuomari puhaltaa pilliinsä ja pieni pallo alkaa elää vinhasti. Luistimet piirtävät kuvioita railoiseen jäähän. Katsojat huutelevat kentälle niitä näitä, kunhan huutelevat, että posket olisivat jäätymättä. Maaleja tehdään vuoro tahtiin. Joukkoon mahtuu muutama hyväkin suoritus, mutta suurin osa syntyy pelaajien virheistä. Verttikin innostuu kannustamaan "punapaitoja", mutta Mortti tyytyy vain hieromaan kylmiä poskijaan. Vihdoin on puoliaika. Mortti ja Vertti suuntaavat kohti kioskia, jossa odottaa pienehkö kiemurteleva jono. Vihdoin käteensä saadut kuumat juotavat lämmittävät hetken jäässä olevia sormia. Mortti tokaisee: - Olisipa vielä sisätilat, missä saisi oikein nauttia kahvistaan!

 Kahvit on juotu ja joukkueet luistelevat kentälle. Mortti ja Vertti astelevat myös katmoon. Tuuli ja viima sekä vaakatasossa pyryävä lumi ovat myös mukana toisella jaksollakin. Maaleja tulee tasaiseen tahtiin molempiin päihin. Vartin jälkeen Vertti nykii Morttia hihasta ja tokaisee, että josko lähdettäisiin kotiin päin tai baariin. Mortti tuhahtaa ystävälleen. -Pelihän on vielä kesken ja sarjapisteistä tapellaan toden teolla. Muutama vuosi  sitten peli olisi jo ollut selvä vierailevalle joukkueelle, mutta nyt pelit ovat olleet lähes poikkeuksetta viihdyttäviä ja loppuun asti jännittäviä. Kotijoukkue johtaa maalilla muutama minuutti ennen päätösvihellystä, mutta vastustajan viime hetken rangaistuslyönti tasoittaa pelin ja jakaa pisteet. Mortin mielestä ei aivan jääpallon hienouksia nähty, mutta armotonta taistelua pisteistä, paljon maaleja huonohkosta säästä huolimatta. Mortti lähti kotia kohti hymyssäsuin, mutta Vertti haikaili katetun katsomoon perään suuntaessaan askeleensa kaupungin "värivaloihin". Ennnenkuin kaverusten tiet erkanivat, ehti Vertti heittää vielä kysymyksen ilmaan. - Milloin on Jipsin seuraava kotiottelu.


Näytä lisää uutisia