JPS/2 Sandvikenissa 27.11 - mera än bara bandy!
(kuvia osoitteessa http://www.saik.com/)
Sandvikenin IK:n seuratoiminnan logo kuvaa hyvin myös JPS/2:n vierailua Sandvikeniin. Matkan ajatuksena oli päästä pelaamaan huippuolosuhteissa jääpallohallissa ja tutustua myös hyvin hoidetun seuran toimintaan. Saamamme vastaanotto oli erittäin ystävällinen mukaan lukien seuraesittely ja Elitserienin jääpallo-ottelun SAIK-Boltic seuraaminen ruokailun jälkeen seuran tilausravintolasta käsin. Myös oma pelillinen tavoiteemme toteutui, mutta valitettavasti huippuolosuhteet olivat enemmän todella nimekkään SAIK H35 -joukkueen puolella. Vastassa oli 6 entistä maajoukkuepelaajaa (yhteensä yli 500 maaottelua) ja vastustajista vain kolmella ei ollut kokemusta Ruotsin jääpallofinaalista pelaajana. Entisen maajoukkuevalmentajan Andreas Jacobsonin johdolla SAIK H35 pyöritteli virheettömälllä jäällä ja pitkien syöttörallien päätteeksi runsasmaalisen 17-9 voiton.
Jos oli kyyti kylmää pelissä, niin henkeä piti haukkoa myös seuraesittelyssä. Saikin kotikenttä eli Göranssons Areena vihittiin käyttöön syksyllä 2009. Monitoimihalli on saanut nimensä
Sandvikenin metallialan tehdaskonsernin perustajan Konsuli Göran Fredrik Göranssonin mukaan. Göranssonin suku on sijoittanut omaisuuttaan säätiöihin, jotka tukevat mm. liikunta- ja nuorisotoimintaa Sandvikenin kunnassa. Säätiö rakennutti lähes 30 miljoonaa euroa maksaneen hallin ja lahjoitti sen Sandvikenin kunnalle. Hallista löytyy jääpallokäytössä noin 4500 katsojapaikkaa, tilausravintola, seuran VIP-tila, yleisöravintola, tv-studio ja lehdistötilat. SAIKin jääpallojoukkuetta varten hallista löytyy myös kahden kameran tv-järjestelmä , joilla pelit kuvataan valmentajien analysointia ja tv-lähetyksiä varten. Lisäksi maalivahtivalmentajalle on kattoon asennettuna kaksi kameraa, joilla voidaan taltioida rangaistuslueen tapahtumat molemmissa päissä maalivahtivalmennusta varten.
Säätiön määräysten vuoksi edustusjoukkueen on harjoiteltava arkisin päivisin, koska illat klo 17 jälkeen on varattava lasten ja nuorten harjoituksille. Koko- ja puolipäiväammattilaisille edustujoukkueen pelaajille on varattu harjoittelua varten omat pukuhuonetilat kuntosaleineen, saunoineen, materiaalitiloineen ja kokoushuoneineen. Seuran kilpailumenestystä tukee eliittivalmennus, johon noustaan peruskouluiän jälkeen. Eliittivalmennuksessa valmennusvastuu kuuluu osittaista palkkaa saavile valmentajille. Sandvikenissa toimii myös jääpallolukio. Kanslian puolella seuralla on 5 päätoimista työntekijää.
Seuran logon eli "enemmän kuin vain jääpalloa" mukaisesti seura panostaa voimakkaasti lasten liikuntaan ja nuorisotyöhön. Peruskouluikäisten toiminnassa painopiste on ljääpallotaitojen rinnalla positiivisilla liikuntakokemuksilla, yhteisökasvatuksella ja vastuulliseksi kansalaiseksi kasvamisella. Tätä tuetaan myös toisen, Signe Göranssonin, säätiön varoilla. Sandvikenin kunnan ja säätiön tukemana seurassa toimii päätoiminen nuorisokonsulentti Håkan Larsson. Larssonin tehtäviin kuuluu mm. jääpallokoulun koordinointi, Knatten Cup -lasten jääpalloturnauksen järjestäminen, lasten- ja nuorten kesäleirit sekä kouluyhteistyö. Nuorisokonsulentti tapaa projektiin lähteneet luokat kerran viikossa kuuden viikon ajan. Projektin painopistealueita ovat mm. toisen kunnoittaminen, kiusaamisen ehkäisy, erilaisuuden sietäminen ja väkivallattomuus. Projektissa ovat mukana koulun ja jääpalloseuran lisäksi kirkko, maahanmuuttovirasto ja sosiaalitoimi. Nuorisokonsulentin tehtäviin kuuluu myös toimia yhdyshenkilönä seuran ja koulujen välillä. Mikäli seuraan kuuluvalla lapsella tai nuorella on ongelmia esim. koulunkäynnissä, pyrkii nuorisokonsulentti auttamaan ongelmien ratkaisemisessa.