Maajoukkuevalmentajan ajatuksia


Suomen jääpallomaajoukkueen päävalmentaja Sören Persson osallistui Jyväskylässä 11-12.10 Suomen jääpalloliiton järjestämään kotikenttä kuntoon- tapahtumaan. Sören Persson kertoi ajatuksiaan jääpallon näkymistä Ruotsissa ja Suomessa. Tällä 57- vuotiaalla herrasmiehellä on pitkä ja ansiokas ura jääpallon parissa. Vielä viime kaudella hän toimi päävalmentajana Falu BS elitserienjoukkueessa. Sörenin jättäessä valmennustehtävät Falunissa uudet työtehtävät urheilutoimenjohtajana odottivat Bollnäs GIF: ssa. Tässä muutamia hänen ajatuksiaan miten suomalaisen jääpallon tasoa kyettäisiin nostamaan.

- B- ja A- junioripelaajien lajitaidot Suomessa ja Ruotsissa samalla tasolla, mutta Ruotsissa harrastajamäärät huomattavasti suuremmat

- Ruotsissa junioripelaajilla mahdollisuus nähdä enemmän tasoltaan parempia jääpallopelejä.

- Suomalaisten junioripelaajien tulisi nähdä kansainvälisen tason otteluita, jotta muodostuisi ja hahmottuisi toimintamalleja, miten kentällä liikutaan ja aktiivisesti osallistutaan peliin.

- Suomessa pelin taso vaihtelee, eikä kaikissa bandyliigan peleissä yksinkertaisesti päästä kovinkaan aktiiviseen pelaamiseen.

- Ruotsissa pääsarjassa pelin taso kohtuullisen hyvää ja aktiivista. Aktiivinen ja nopea peli syntyy siitä että pallo liikkuu nopeasti mailan lavasta lapaan !

- Mitä aktiivisempaa pelaaminen on, sitä useampi pelaaja joukkueesta osallistuu pallolliseen peliin. Tällöin pysytään jliikkeessä, osallistutaan peliin ja pyritään olla pelattavissa.

- Venäjällä tyypillistä 7 aktiivista pelaajaa ( libero ja puolustajat passiivisia )

- Ruotsissa jopa 7-9 aktiivista pelaajaa

- Suomassa lukumäärä vaihtelee, mutta aktiivisuustaso ei niin korkea kuin naapurimaissa. Mutta parhaimmillaan myös Suomessa pelataan korkealuokkaista jääpalloa.

- Suomessa nuoria pelaajia tulee rohkaista siirtymään ulkomaille palaamaan, mutta tulisi harkita tarkkaan, mikä joukkue olisi kenellekin sopiva vaihtoehto kehittymisen kannalta.

- Siis katsomaan jääpalloa oman seuran edustusjoukkueen peleihin, kotimaan maaotteluihin, matkustamaan Ruotsiin ( esim World-Cup, MM- kisat ) seuraamaan lähetyksiä televisiota, netistä lataamalla tai lainaamalla kaverilta DVD tallennuksia otteluista.

- Ruotsin televisio on päättänyt lähettää tällä kaudella jääpalloa 40 % enemmän kuin aiempina vuosina. Ensimmäinen lähetys elitserienistä on STV 1: llä Tapaninpäivänä ottelusta Edsbyn - Bollnäs.

- Pelejä katsellessasi seuraa esimerkiksi oman pelipaikkasi pelaajien toimintaa kentällä. Se on hyvin opettavaista.

 

 


Näytä lisää uutisia