BET - JPS 4-1 (2-0): Heikon alun jälkeinen nousu ei riittänyt

JPS hävisi tärkeimmässä paikallispelissä Blue Eyes Teamille 4-1 (2-0). BET oli terävämpi ja pirteämpi joukkue niin hyökkäys- kuin myös puolustuspäässä. JPS pystyi rakentamaan useita maalipaikkoja, mutta palloa ei kuitenkaan saatu sisään kuin ainoastaan kerran.

Ennakko-odotukset pelistä olivat Jipsin leirissä positiiviset. JPS voitti viime kaudella molemmat kohtaamiset sinipaitoja vastaan ja lisäksi JPS voitti ennen kauden alkua pelatussa harjoitusottelussa BETin 4-2. Näin ollen Jyväskylän joukkueista eniten kolmosdivaria pelanneiden joukkuiden välillä "valtikka" oli ollut punaisten Jipsiläisten hallussa eilispäivään asti. BET pelaa kotipelinsä Viitaniemen uudella tekonurmella, joten vaikka ottelu olikin virallisesti BETin kotipeli, molemmat joukkueet pelasivat kotikentällään.

Ottelun alku oli katastrofaalinen Jipsille. Jipsi lähti peliin muutamassa aikaisemmassa kauden pelissä loistavasti toimineella 3-5-2 pelisysteemillä. Jo ensimmäisestä pelitilanteesta kuitenkin huomasi, että BETiä vastaan kyseinen taktiikka ei tulisi toimimaan. BET pelasi kolmella hyökkääjällä siten, että laitapelaajat pelasivat hyvin leveällä. Valmentajakaksikko Aapo "Pippo Inzaghi" Autio ja Tom "Lionel" Korolainen reagoivat hyvin tilanteeseen, ja vaihtoivatkin taktiikan heti pelin alussa 4-2-3-1/4-4-1-1 systeemiin. Parempi taktiikka ei kuitenkaan tuonut lohtua punapaidoille, sillä Jipsin pelaajat pelasivat kuin "käsijarru" olisi ollut päällä. Sinipaitainen vastustaja oli terävä ja rohkea, voittaen lähes jokaisen kaksinkamppailun. Pelin alussa BETin vaarallisin pelaaja Eetu Parpala pääsi kääntymään boxin sisällä, mutta JPS puolustus selvitti tilanteen kulmaksi. Kyseisessä kulmapotkussa oli kuitenkin käsittämätöntä sekoilua. Kaksi BET peluria jäi takatolpalle täysin vapaaksi, ja BETin Antti Julin siirsi sinipaidat 1-0 johtoon noin 5 minuutin kohdalla.

Jipsin ahdinko jatkui noin 20 minuutin kohdalla, kun sinipaitojen keskikenttä pelasi nopealla pelinkäännöllä avaavan syötön BETin kymppipaikalla pelanneelle Otto Piilille. Tilanteesta seurasi 2-2- tilanne Jipsin toppareita vastaan. Piili pelasi Parpalalle pystysyötön, johon Jipsin maalivahti Jori "Horhe" Lagerblom tuli vastaan. Jori osui tai ei osunut Parpalan jalkoihin, mutta jokatapauksessa Parpala kaatui teatraalisesti ja tuomari vihelsi pallon pilkulle. Jorilla ei ollut pilkussa mahdollisuuksia, sillä Parpala ampui pallon maalin oikeaan yläkulmaan.

Jipsin valmennus herätteli koko joukkuetta vaihtamalla kentälle Juho "Rabona" Huttusen ja Eemeli "futsal" Jokisen. Jipsin pelaajat alkoivatkin herätä vähitellen, ja ensimmäinen puoliaika pelattiin loppuun lähes täysin BETin kenttäpuoliskolla. JPS loi 3-4 hyvää maalipaikkaa, mutta laukaukset kohdistuivat lähinnä suoraan päin maalivahtia. Paras maalipaikka siunaantui "Rabona" Huttuselle, mutta sinipaitojen maalivahti torjui laukauksen noin 6 metristä. JPS paineisti BET puolustuksen virheisiin, mutta viimeisistä syötöistä/laukauksista puuttui tarvittava terävyys.

Toisella puoliajalla pelin kulku oli selvä. JPS hallitsi enemmän palloa, kun taas BET keskittyi nopeisiin vastaiskuihin. Jipsin peli oli monipuolisempaa ja kaksinkamppailuita voitettiin enemmän kuin ensimmäisellä puoliajalla. Useista maalipaikoista ei saatu palloa sisään kuin vasta 67 peliminuutilla. Jipsi sai kulmapotkusta hässäkän aikaiseksi sinipaitojen boxin sisään. BETin molari otti hyvän reaktiotorjunnan, mutta riparissa oli kaikkein terävimpänä "Messi" Korolainen, joka tuikkasi pallon päällään BET maaliin. Maali oli "Messin" ensimmäinen Jipsin väreissä. Hetkeä myöhemmin JPS oli tehdä toisen maalin kulmapotkusta, kun huikea kulmapotku tuli maalin takatolpalle, josta Joonas "Jones" Heino siirsi pallon keskelle. Palloon reagoi hyvin Antti "kyykkään 200 kg" Tolvanen, mutta laukaus kilpistyi BET puolustukseen.

Jipsin loppukirin kannalta pahin mahdollinen tapahtui 77 peliminuutilla. BET hyökkääjä onnistui hyvällä puolenvaihdolla saamaan 2-2- tilanteen Jipsin oikeaan laitaan. Tehokkaalla seinäsyötöllä BETin Roope Leskinen pääsi maalipaikkaan ja iski pallon maaliin. Jipsi ei kuitenkaan lamaantunut täysin maalista, sillä vielä tämänkin jälkeen JPS miehistö pääsi maalipaikkoihin. Lähimpänä maalia päästin kun kolmikko Tolvanen-Huttunen-Juho "Junnitz" Mäkiniemi rakensivat paikan lopulta Tolvaselle, jonka laukaus boxin sisältä osui BET maalin ylärimaan.

Pelin ikävämpiä puolia oli BETin Parpalan törkeät taklaukset pelin loppupuolella. Ensiksi reippaasti tilanteen jälkeen takaapäin sukille JPS kapteenia Erkka "kansikuva" Pönniä. Tämän jälkeen Parpala tuli tilanteeseen myöhässä sukittaen JPS:n maalivahtia. Kahden keltaisen myötä suihkukomento oli ansaittu. Jipsin maalivahti Lagerblom loukkaantui pahasti taklauksesta. JPS ei pystynyt kuitenkaan vaihtamaan uutta maalivahtia sisään, koska kaikki 5 vaihtoa oli jo käytetty. Sisuuntunut "Horhe" päätti pelata viimeiset minuutit loppuun asti rikkimenneellä jalalla.

Pelin viimeisillä minuuteilla BETin Antti Julin teki illan toisen maalinsa. Laukaus lähti noin puolesta kentästä eikä hieman vastassa ollut Jori pystynyt hyppäämään palloon loukkaantuneen jalkansa vuoksi.

Tiivistettynä BET oli parempi ja ansaitsi voittonsa. Ilman alun löysäilyä peli olisi ollut kuitenkin täysin erilainen. Lisäksi paremmalla viimeistelyllä Jipsi olisi voinut kääntää pelin itselleen. Tuomareiden työskentely oli pelissä heikkoa, mutta peli ei kaatunut siihen. Ikävä kyllä Jipsin pelaajat turhaantuivat enemmän huonoihin tuomarin päätöksiin kuin BETin pelaajat.

Aloitus: Jori Lagerblom; Olli Vainio, Joonas Heino, Erkka Pönni (c) (v. 87 min), Tommi Taavila (v. 38 min); Tom Korolainen, Santeri Paajanen (v. 72 min), Mika Halonen (v. 33 min), Juho Mäkiniemi; Aapo Autio;Tuomas Isteri (v. 64 min).

Vaihdossa: Teemu Holopainen, Simo Kinnunen, Gökhan Ates (v. 72 min), Eemeli Jokinen (v. 38 min), Juho Huttunen (v. 33 min), Anton Stutzle (v. 87 min), Antti Tolvanen (v. 64 min).