Kauden ensimmäisestä derbystä täysi pistepotti

rn

JPS lähti kauden ensimmäiseen paikallisderbyyn FC Vaajakoskea vastaan paremmista lähtökohdista kuin yhteenkään aikaisempaan otteluun, sillä vaihtopenkille saatiin peräti kuusi pelaajaa. Juuri materiaalin leveys olikin yksi seikka, joka ratkaisi Jipsille täydet sarjapisteet perjantai-illan taistelussa.

rn

JPS aloitti jälleen, kuten useasti tällä kaudella, ottelun vahvasti ja kotijoukkue sai heti ensimmäisellä minuutilla vapaapotkun hyvästä paikasta noin 20 metristä, mutta Riku Lambergin yritys painui hieman yli maalin. Pelikellossa ei kuitenkaan ollut kuin 7 minuuttia, kun toropaiset siirtyivät johtoon. Jaakko Ahokas lähetti keskityksen laidalta boksin rajalle, jossa topparin taakse unohtunut Justus Peitola ohjasi upeasti suoraan ilmasta ensimmäisellä kosketuksella pallon verkon perukoille. Maalin jälkeen peli kulki lievästi Jipsin hallinnassa ja joukkue rakensi muutamia erittäin lupaavan näköisiä hyökkäyksiä, jotka kuitenkin päättyivät useasti paitsiotilanteeseen. Ensimmäinen jakso oli puolessa välissä, kun FCV ensimmäisen kerran pääsi hätyyttelemään JPS-maalia. Pallo pelattiin takaviistoon, josta lähti suora laukaus noin 20 metristä, joka kuitenkin viuhui maalin yli. JPS:n hyökkäyspeli kulki edelleen mainiosti ja kotijoukkue pääsi muutaman kerran hyviin keskityspaikkoihin, mutta keskitysten laatu jätti jälleen kerran toivomisen varaa. Yhdestä hyökkäyksestä Aapo Autio pääsi laukomaan boksin sisältä melko pienestä kulmasta, mutta laukaus sujahti ohi takakulmasta. Hieman yli puoli tuntia oli pelattu, kun Peitola näytti kenties parasta erikoisosaamistaan. Pallo pelattiin hänelle boksin rajalle, jossa mies kääntyi komeasti jättäen pakin jälkeensä ja laukoi kohti takakulmaan, mutta harmittavasti peliväline kieri lähes tolppaa hipoen maalin ohi. Viisi minuuttia ennen ensimmäisen jakson täyttymistä punanutut tuplasivat johtonsa. Kotijoukkueelle tuomittiin vapaapotku reilusta 20 metristä ja pallon taakse asettui Ahokas. Tämä ampui todella komean kierteisen laukauksen muurin yli ja pallo kolahti ylärimasta maaliviivan tietämiin. Peliväline saattoi jo tässä vaiheessa ylittää maaliviivan, mutta varmuuden varaksi Autio kävi vielä päällään niittaamassa Selectin verkkoon. Tuomariston näkemys tilanteesta oli se, että pallo ei Ahokkaan vaparissa ylittänyt viivaa, joten maali merkittiin Autiolle, joka pelasi ottelussa itselleen hieman oudolla pelipaikalla keskikentän pohjalla. Vain hetki maalin jälkeen vaajakoskelaiset rakensivat jakson parhaan tekopaikkansa. Jipsin keskialueen pallonmenetyksestä käynnistyi vieraiden vastahyökkäys. Pallo kuskattiin aina kotijoukkueen rangaistusalueelle, jossa se lopulta ammuttiin Jipsin maalin ylärimaan, josta se pomppasi kotijoukkueen näkövinkkelistä turvallisille vesille. Näin tauolle siirryttiin kotijohdossa 2-0.

rn

rn

Justus Peitola iski Jipsin komean avausmaalin (arkistokuva)

rn

Toiselle jaksolle vierailijat tulivat aivan uudella sykkeellä ja onnistuivat kovalla prässillään tuhoamaan Jipsin pelinrakentelun lähes täysin. Jakson ensimmäinen puolisko olikin FCV:n lähes täydellistä hallintaa ja joukkue vyörytti hyökkäyksiään JPS:n tyytyessä lähinnä purkamaan palloa pois omalta alueeltaan. Vierasjoukkue ei kuitenkaan jakson alussa onnistunut rakentamaan selkeitä maalipaikkoja, mutta vartin pelin jälkeen se onnistui erikoistilanteesta. Sivurajan läheisyydestä lähteneestä vaparista seurannut kavennusmaali vaikutti harjoitellulta kuviolta, siksi vapaaksi etualueelta vapaapotkun maalin puskenut Jarmo Leskinen oli tilanteessa jäänyt. Kavennusmaalista FCV sai edelleen uutta virtaa ja hallitsi ottelua, mutta Jipsin puolustus kesti. Pikkuhiljaa kellon tikittäessä kohti loppua kotijoukkue alkoi taas saada otetta peliin ja 13 minuuttia ennen loppua nähtiin ottelun ratkaisu. Peliväline ajautui energisen ottelun pelanneelle Eemeli Jokiselle, joka nosti pallon yli puolustuslinjan ja vapautti Ahokkaan kaksin maalivahdin kanssa. Viime kauden maalikuningas käytti tilanteen hyväkseen ja nosti kuulan hallitusti yli vastaan tulleen maalivahdin. Tämän jälkeen FCV:n eväät oli syöty eikä joukkue saanut enää kunnon loppukiriä aikaan. JPS olisi vielä voinut lisätä johtoaan. Paras paikka siunaantui Ville Kujanpäälle, jonka Ahokas vapautti läpiajoon, mutta Kujanpää tyri tilanteen omaan kömpelyyteensä. Näin Jipsin kauden ensimmäinen derby päättyi voittolukemiin 3-1.

rn

rn

Jaakko Ahokas oli tehokkaalla  pelipäällä ja oli osallisena JPS:n kaikissa maaleissa (arkistokuva)

rn

Ottelussa oli paljon hyvää kotijoukkueen näkökulmasta. Varsinkin ensimmäisen jakson peli oli kauden tähän mennessä parasta. Lisäksi yksi ottelun ratkaisuista oli JPS:n vaihtopenkin materiaalin leveys verrattuna FCV:n vastaavaan. Negatiivista oli peliotteen menetys toisen jakson alussa. Sama on toistunut lähes kaikissa kauden peleissä eli ehjää 90-minuuttista ei ole vielä nähty.

rn

Valmennusjohdossa oli myös tapahtunut muutoksia. Päävalmentaja Mikko Huhtiniemen ollessa häämatkallaan Niko Nuttunen ohjasi joukkuetta ensimmäistä kertaa päävalmentajana. Jipsin johdattaminen derbyvoittoon jäänee kuitenkin Nuttusen ainoaksi meriitiksi miehen ollihuttusmaisella päävalmentajauralla, sillä hän suuntaa lähipäivinä muihin maisemiin työn merkeissä. Jääkin nähtäväksi, kuka ohjaa JPS-laivaa tuulisella päävalmentajan paikalla seuraavassa ottelussa.

rn

JPS – FC Vaajakoski 3-1 (2-0)

rn

7 min 1-0 Peitola (Ahokas)

rn

40 min 2-0 Autio (Ahokas)

rn

61 min 2-1 Leskinen

rn

77 min 3-1 Ahokas (Jokinen)

rn

JPS: Teemu HolopainenMarcus Åberg, Joonas Heino, Erkka Pönni (83 min Santeri Paajanen), Riku Lamberg (53 min Olli Vainio) – Eemeli Jokinen (85 min Jonne Silonsaari), Aapo Autio (73 min Jarkko Jokiranta), Simo Ihalainen (44 min Anton Stutzle), Antti Vanhala, Jaakko Ahokas – Justus Peitola (73 min Ville Kujanpää)