Setämiehen seurablogi

  Ensimmäinen tarina kertoo bandytontuista joulun alla!

Joulun lähestyessä alkaa bandytonttujen kiireisin aika. Liikkeellä ollaan enemmän tai vähemmän vauhdikkaalla tahdilla. Itse Joulupukki yrittää piiskata tonttujansa mitä uskomattomampiin suorituksiin, onhan tätä "hässäkkää" varten harjoiteltu jo viime keväästä lähtien. Joulupukin apuna kesällä tonttujen koulutuksessa on ollut maailmallakin mainetta niittänyt kuntopukki. Joulupukin ja kuntopukin lisäksi sählinkiä on saanut aikaiseksi järjestelijäpukki, joka omalla erikoisella tavallaan yrittää koota kaikki palaset Tonttulan tivolissa paikalleen. Unohtaa ei sovi huoltopukkeja. Varsinkin päähuoltopukki Erich von Bochen. Aikoinaan Saksasta adoptoitu Korvatunturin kautta Kypärävuoren haarakonttoriin majoittunut Erich pitää erityisesti rekien jalakset terävinä.

 Tonttujen hyöriessä ja pyöriessä intoutuu joskus nuorimmat tontut tekemään vikkelästi vääriä liikkeitä. He ovat vasta päässeet tai pääsemässä maankuulusta tonttukoulusta, jossa kasvatetaan nöyriä ja taitavia bandytonttuja. Joulupukki, apunaan vanhemmat tontut opettavat uusimpia tulokkaita Tonttulan tavoille. Vanhemmat tontut taasen joskus yrittävät maistella glögiä ja piparia ennen oikeaa ajankohtaa. Joulupukki, apupukkeineen pitää kuitenkin tontut kurissa ja tähdentää ankarasti, että kaikki  työt pitää tehdä ensin ennnenkuin saa levähtää mainittujen maittavien joulunkin antimien ääressä.

 Vanhemmat nestoritontut, jotka ovat tehneet pitkän uran Tonttulassa, tulevat muistelemaan välillä menneitä Viitatunturille. Itsekin vielä kiidellessä vanhoilla jalaksillaan pitkin peilikirkasta jäätä muistuu mieleen ne "vanhat hyvät ajat". Joskus tulleessan katsomaan nykytonttujen touhuja, miettii varmaan moni nestoritonttu mielessään kuinka hän teki lähes kaiken paremmin. Mutta onneksi nestoritontut  kannustavat äänekkäästi nykytonttuja ja tajuavat aikojen muuttuneen!

 No niin, tutustutaanpa paremmin Tonttulan nykytonttuihin! Aloitetaan vahtitontuista, jotka ovat Adolf ja Alekseijev. Veljekset eri maanosista ovat uskollisia ja luotettavia vahtijoita. Alakerroksessa luutii ja siivoa tontut nimeltään: mestari-Joosef, Luottokortti (huhujen mukaan Joulupukin jälkeläisiä) ja Hupitonttu, joka nuoresta iästään huolimatta on herättänyt kiinnostusta aina Norjan Lappia myöten. Heidän apunaan on kuljetustonttu Pasianssi ja rakentelijatonttu Jaffa. Toisessa kerroksessa  laajalla säteellä häärivät kiitäen kapteenitonttu Purhis, nuorenakin jo mainetta niittänyt Hume ja paljon ilman työvälinettä liikkuva Sivula. Ylimmän kerroksen nikkarit ja pesäntekijät ovat nuorempi von Bochen sekä tuorein isitonttu Ysi. Niinsanotut varatontut, jotka käytönnässä tekevät samoja hommia ovat ikäjäjestyksessä Korvatunturin Arde, Idän jättiläinen Paavo, lasisilmäinen Pihlis ja lentosotilastonttu Mike.

 Viikonloppu oli Tonttulassa taas kiireinen. Ensin stadin stondet kävivät näyttämässä miten oikein hommat hoidetaan. Viitatunturin viimassa jäätyivät kotitontut välillä paikoilleen, kun vieraat viuhuivat ohi. Mutta ei kannata päitä lumikasaan tunkea, kyllä meidänkin tontut vielä.......

 Aamulla aikaisin pakattiin säkit kylmään kuljetuslaitteeseen ja lähdettiin moikkamaan etelärannikolle kaksikielisiä, ns. vihreitä tonttuja eller gröna tomten! Meidän tontut olivat unohtaneet hienosti eilisen ja hyörivät tehokkaasti. Tarkemalla sihdillä olisi säkeissä ollut enemmänkin kuin yksi tuliainen, mutta Joulupukin mielestä sekin oli sittenkin parempi kuin tyhjät säkit!

 Pakkanen paukkuu ja ulkona on aika hiljaista. Vain vaimea ääni kuuluu kenttätonttujen koneista. Yhtäkkiä syttyy kirkkaat valot, jotka kuultavat maisemaa. Viitavuorea ympäröivät puut kimaltevat valomeressä todella kauniina, aivan kuin joulukortissa. Kenttä täyttyy ensin vilistelevistä pikkutontuista ja sen jälkeen tulee Tonttuliigalaisten vuoro. Hienoa liikunnan iloa. Pieni viima kiristää tonttujen poskipäitä, mutta silti suupielet kääntyvät ylöspäin. Joulupukki puhaltelee pilliinsä ja tontut säntäävät sinne sun tänne. Huoltopukki Erich on saanut jalakset teräviksi, jonka jälkeen hänellä alkaa pallojen haistelu hangesta. Tontut kun välillä tuppaavat niitä pitkin hankia sinkauttavan!

Kenttätonttujen puhelin soi. Olisikohan siellä  lapsia viime hetken lahjatoiveita Joulupukille esittämässä. Ei sittenkään. Siellä olikin vaan  se vanha tuttu, jota häikäisi kaunis valojen leikki ja joulukortti maisema Viitavuorella. No meitähän moneksi. Onneksi vanhemmat kenttätontut ovat tottuneita kuuntelijoita ja antavat paatoksella tulleet vuodatukset jäädä omaan arvoonsa. Kaikille ei voi olla mieleksi, ei edes jokaiselle.

 Nyt oli pohjoisten tonttujen vuoro tulla kylään Viitavuorelle. Ensin saapuivat tonttuliigan eliittiin kuuluvat Luistinkiitäjät. Joku pannahinen oli luultavasti rukannut Tonttulan joulukalenteria uuteen uskoon, koska kaikki tontut luulivat olevan jouluaaton. Lahjoja jaeltiin puolin sun toisin, toki mahtui mukaan muutama mallisuorituskin. Esim. kuljetustonttu Pasianssi rallatteli jäällä välillä jopa ilosta kiljahdellen!  Lyhyellä tauolla oli tapahduttava jotain. No ainakin vahti-tonttu Alekseijev kiristi jouluiset karvapallonsa äärimmilleen. Luultavasti tästä johtuen sykäykset, jotka vaikuttavat aivojen vahti-soluihin, heräsivät toimimaan. Liekö kiristyksillä ollut vaikutus myös muihin tonttuihin, sillä taistelumieli säkenöi kaikista Tonttulan punalakeista. Yksi vaivainen verkon heilutus vain nähtiin ja sitä sinkautusta ei olisi saanut kukaan tonttuliigan vahdeista kiinni. Näin kaikille jäi hyvä joulumieli (tai sitten ei), sillä säkeissä olevat pisteet jaettiin jälleen tasapuolisesti.

 Yön yli otti Tonttulan tontut unta palloihinsa ja huoltopukki Erich otti muuten vaan. Kaikki oli kuitenkin reippaina ja tomerina vastaanottamaan tonttujoukon ÖverTorneosta tai jostain sieltä suunnalta. Hyvin alkoi Viitavuorella kotitonttujen kisailu. Näytti alkuun, että pohjoisen tontuilla oli vielä piparinmaku suussa. Mutta kyllä Tonttulan tontut osaa pitää kisailun jännittävänä aina viimeiseen päätonttutuomarin henkäykseen saakka. Kovalla tonttuasenteella ja pienellä menninkäisten onnella saatiin säkkiin kaksi pakettia vielä ennnen joulua.  

 Ennen varsinaista joulujuhlaa kirmaavat jäällä vielä Tonttulan Tivolissa oppinsa saaneet vierastyöläiset yhdessä nestoritonttujen ja nykyisten liigatonttujen kanssa. Perinteisessä joulukuvaelmassa on nähtävänä monia entisiä ja nykyisiä sekä tulevia tähden tuikkeita.

 Löylyt on lyöty ja tontut on puhtoisen valmiina rauhoittumaan joulun viettoon. Kisailut unohdetaan toviksi, syödään ja juodaan sekä vietetään aikaan omassa perhepiirissä. Jouluyö, juhlayö  !!

 Mutta Tonttulan liigatonttujen arki koittaa jo seuraavana päivänä. Joulupukki tarkistaa onko pulleita massuja, hilpeitä nassuja, sillä  Tapaninpäivänä liigakisailut jatkuvat Ylä-Savon kieroja tonttuja vastaan ja silloin pitää kaikkien olla enemmän kun hereillä.

 Tapaninpäivä kokoontui kansa Viitavuorelle seuraamaan Tonttulan Tivoli-esitystä. Olihan semmoista melskettä, että oli kansalla suut auki vielä omiin rekiinsä astuessaan! Kisailun tahtipuikkoa heilutti von Bochen jr., jonka henkeäsalpaavat sinkautukset olivat vertaansa vailla. Ylä-Savon tonttuorkesteri oli todella epävireinen, mutta eipä pidä Viitavuoren tonttujen ylpistyä liikaa. Kyllä kuitenkin tonttulakkien kuminauhaa voi hiukan höllätä, sillä säkissä on kivasti palkintoja. Keväällä vasta lopullinen tonttujen veri punnitaan, mutta Joulun aikaan voi Joulupukki, apupukkeineen olla suhteellisen tyytyväisiä. Iloisin mielin voi Tonttulassa odotella kevään tuloa ja bandytonttujen "kiima-aikaa".

 Vuosi on jälleen vaihtunut.Rakettien pauke ja erinäiset lupaukset ovat osa vuodenvaihdetta. Tonttulassa on vedetty pari päivää henkeä ja joku on saattanut valaa perinteistä tinaakin! Mitä tinat on näyttäneet ja mitä alkava vuosi tuo tullessaan on myös Viitavuoren tontuista itsestään kiinni. Toivotamme kaikille tontuille ja pukeille sekä muoreille menestystä vuodelle 2011. Tähän tarinaan voidaan palata ennen seuravaa joulua tai sitten ei!!! Kiitos kaikille lukijoille ja palataan toiseen tarinaan myöhemmin!

 


Näytä lisää uutisia