Sommarbandy

SOMMARBANDYSKOLA 2008 VÄSTERÅS

Västeråsin perinteinen kesäjääpallokoulu järjestettiin 35.!! kertaa Ruotsin jääpalloilun ”Mekassa” Mälaren- järven rannalla. Rocklundan urheilupuiston upea ABB-areena ( = ISO JÄÄPALLOHALLI) antoi leiriläisille ennenkokemattomat puitteet sekä jää- että kuivaharjoituksiin. Vuoden vanha areena tarjosi mukana olleille pojille ja tytöille hienoja elämyksiä – harjoitella ja pelata bandya keskellä helteistä kesää isossa hallissa! Lämpötila oli hallin sisällä muutaman plusasteen ja ulkona 30 astetta! Kolmen eri leiriviikon aikana toimintaan osallistui noin 120 junioripelaajaa per viikko Ruotsista, Suomesta, Norjasta ja Hollannista. Suomalaiset olivat mukana keskimmäisellä leiriviikolla (vko 31) 27.7. – 1.8.

Rocklunda

Hippoksen kokoiselle alueelle on mahdutettu iso jääpallohalli, toinen iso tekojäärata, kilpa- ja harjoitusjäähalli jääkiekolle, hieno jalkapallostadion, kaksi harjoitusnurmikenttää, jalkapallon sisähalli ja kaiken takana muutaman kilometrin pururata! Ruotsin palloilukulttuurin laajuus oli helppo ymmärtää, kun katseli upeaa Rocklundaa – aktiivipelaajille, koululaisille, kuntoliikkujille, konsertti- esittely- ja messukäyttöön oli luotu mahdollisuudet samalle alueelle. Eri joukkuepalloilulajien harrastajat olivat samalla viivalla toimintaedellytysten suhteen.

Ennätysmäärä suomalaisia

Kaikkiaan nelisenkymmentä nuorta suomalaisjunioria sai hyvää jääpallo-oppia. JPS:n kannalta ilahduttavaa oli se, että noin puolet heistä oli Jyväskylästä. Palloseuran junioreita oli leirillä kolmantena kesänä peräkkäin – 2006 meitä oli kuusi, 2007 kymmenen ja nyt kaksikymmentä 1996-1991 syntynyttä. Ohjaajina toimi ruotsalaisia ja suomalaisia entisiä ja nykyisiä aktiivipelaajia ja valmentajia. Jokaisessa ryhmässä oli yksi suomalainen valmentaja, joten tulkkaus oli hyvin hoidossa niin jäällä, kuivaharjoituksissa kuin teoriatunneillakin. Leirin pääjohtajana oli perinteiseen tapaan Timpa Adolfsson Vetlandasta.

Kolme ryhmää, kova ohjelma, koulumajoitus

Pelaajien leirihotellina toimi Skallberg- skolan noin kilometrin päässä Rocklundasta. Yhdessä luokkahuoneessa asusteli aina kymmenestä viiteentoista pelaajaa. Ruokailu oli myös järjestetty koululle. Kanssakäyminen suomalaisten ja ruotsalaisten junnujen kesken sujui luontevasti – kieltä opittiin puolin ja toisin.

Nuorimpien eli 1996-1997 syntyneitten ryhmässä ”suomalaiskoutsina” oli paikallisessa Tillbergassa (elitserien) pelaava ex-Veiterä/JPS/HIFK –tuttu Miikka Tujula.

!994 – 1995 syntyneillä hommaa hoiti porilaislähtöinen Ljusdalin Tomi Mustonen ja vanhimpien poikien eli 1993-1991 –ryhmässä miesten maajoukkuemaalivahti Marko Herajärvi (Haaparanta-Tornio –bandy). Pojat hoitivat valmentamisen ja tulkkauksen ammattitaidolla. Kussakin ryhmässä oli nelisenkymmentä pelaajaa jaettuna neljään eri ryhmään- punaisiin, mustiin, valkoisiin ja vihreisiin.

Päiväohjelma koostui kuudesta! eri tapahtumasta: kaksi jääharjoitusta, kaksi kuivaharjoitusta ja kaksi teoriatuntia joka päivä takasivat, että junnujen aika ei käynyt pitkäksi. Tiistai-iltana oli lisäksi tutustuminen Västeråsin kirkkoon, keskiviikkoiltapäivänä maauimalavierailu ja illalla vielä leiriottelut, joten keskiviikkotoiminnat vierähtivät reilusti kellon ympäri.

Jäällä luisteltiin, vedettiin drillejä, lyötiin, syöteltiin ja pelattiin.Kuivaharjoitukset sisälsivät juoksua, loikkia, maajääpalloa ja lihaskuntoa. Kuivaharjoittelukentillä hiki irtosi hyvin 30 asteen helteessä ja varsinkin 15sek/15sek. juoksuvedot antoivat tuntumaa ”jääpalloilijan kesästä”.

All stars

Perjantaina leirin päätteeksi pelattiin ottelu OHJAAJAT – ALL STARS. All starsiin valittiin JPS:n pojista Otto Töytäri, Joni Vuopio, Mikko Tammilehto ja Jesse Svärd. Muita suomalaisia All Stars – pelaajia olivat Teemu Määttä (Botnia), Ville Utti ja Aleksi Seppänen (Veiterä). Ohjaajat olivat vielä tällä kertaa vahvempia, mutta Suomen pojat esittivät pelissä hyviä otteita, minkä Västerås SK:n elitserien-joukkueen urheilutoimenjohtaja ja huippupelaaja Micke Carlssonkin pisti katsomossa merkille. Myös leirin valmentajilta suomalaisjunnut saivat kiitosta niin käytöksen kuin jääpallotaitojenkin osalta.

Ensi kesänä uudestaan

Leirille osallistuivat seuraavat JPS-junnut (perässä syntymävuosi): Tuukka Penttinen-95, Verneri Kinnunen-93, Pietari Anttila-94, Aapo Nieminen-93, Otto Töytäri-91, Jesse ”Sune” Svärd-92, Jaakko Hirvonen-96, Matias Isometsä-96, Terho Hytönen,mv.-92, Joni Vuopio-93, Atte Tapiola-92, Juho Tulomäki-94, Miika Putkonen-94, Oula Etelälahti,mv.-94, Roope Pänkäläinen-94, Roope Seppänen-91, Aleksi Lamminmäki-96, Samu Jurvanen-96, Mikko Tammilehto-93 ja Lasse Tammilehto-96.

 

Paluumatkalla autoissa ja laivalla oltiin yksituumaisia – ensi kesänä uudestaan. Jokohan v. 2009 kolmenkymmenen JPS-osallistujan raja ylittyy?

 

 


Näytä lisää uutisia